torsdag 4 augusti 2011

Samhällets stöttepelare!


Att vara småbarnsförälder borde vara en hög merit. Man borde kunna gå in på en anställningsintervju och enbart ha ordet "småbarnsförälder" skrivet på sitt cv och ändå kunna få i princip vilket jobb som helst. Det är inte mycket en småbarnsförälder inte klarar av.

Exempel ett:
Två barn, fyra och ett år gamla, springer omkring med varsin dockvagn. Det är 28 grader varmt. Barnen har haft sommarlov tillsammans i snart en månad. De har sovit dåligt föregående natt och får inte titta på tv. Fyraåringen tycker att hon absolut måste stå med sin barnvagn så att ettåringen inte kommer förbi. Ettåringen blir arg. Mamma får medla och kommer på den revolutionerande idén att fyraåringen kan flytta lite på sin vagn så att det går att komma förbi.

Slutsats: Småbarnsföräldrar är bra på att medla vid konflikter.

Exempel två:
Familjen har precis kommit hem från en vecka på Gotland och ska imorgon åka till landstället. Tre stora väskor måste packas upp, kläder måste tvättas, nya kläder packas, middag ska lagas och ätas, barn ska nattas och bröllop ska planeras.

Slutsats: Småbarnsföräldrar kan vara effektiva och arbeta bra under tidspress.

Exempel tre:
Mamma pratar i telefon med mormor. Under tiden kommer ettåringen och är arg eftersom fyraåringen brett ut sig i soffan så att ingen annan får plats. Utan att avbryta samtalet löser mamma konflikten. Fyraåringen vill då berätta för mamma vad dockan gjorde på sin semester i Åre för två år sedan. Samtidigt kommer katten och vill ha mat och sambon som vill att man frågar mormor om det funkar bra med den nya routern som han installerade hemma hos henne förra veckan.

Slutsats: Småbarnsföräldrar är (för det mesta) bra på att göra många saker samtidigt utan att tappa tålamodet.

Exempel fyra:
Mormor har lovat att hon ska ta hand om barnen sista veckan innan de ska tillbaka till förskolan. Några veckor in på sommaren kommer hon dock på att hon inte alls kan ha hand om barnbarnen den veckan. Småbarnsföräldern får alltså ringa till förskolan och fråga om barnen kan få komma tillbaka en vecka tidigare än beräknat. Det går bra säger de. Sedan ändrar sig mormor. Hon kan ha hand om barnbarnen. Det löser sig på något sätt säger hon. Småbarnsföräldern släpper alltså tankarna på det problemet. Två veckor senare säger mormor att det ju var skönt att det löste sig så bra och vilken tur att de kunde ta emot barnen en vecka tidigare på förskolan.

Slutsats: Småbarnsföräldrar lär sig rätt så fort att hantera snabbt växlande situationer och… mindre… hur ska jag uttrycka mig här… mindre organiserade personer.

Småbarnsföräldrar är även bra på att mitt i natten ge en logisk förklaring till varför tomater inte ofta biter folk i ryggen och att det såldes nog var en mardröm. De är också alltid förberedda på att det när som helst kan komma höga plötsliga ljud i form av skrik eller sång (AJ WILL BI POPULA AJ WILL BI POPULA A GANNA GE DE POPULA!!) . De är vana att fungera utan en hel natts sömn och kan stolt sträcka på sig trots snorfläckar på kläderna och ett par kissiga Hello Kittytrosor hängandes ur handväskan när de träffar någon de känner på ICA Maxi. Anställ en småbarnsförälder och du har en person som löser alla situationer som rimligtvis, och orimligtvis, kan tänkas uppstå!

Ibland, fast det är ytterst sällan, så måste de dock vabba. Men det brukar som sagt inte bli så ofta.



Inga kommentarer: